Geplaatst op
Het opstellen van arbeidsovereenkomsten is een onmisbare stap voor werkgevers om hun arbeidsrelatie met hun werknemers vast te leggen. Op deze manier is het voor beide partijen duidelijk wat er van elkaar verwacht wordt. Echter, aangezien het een groot document met veel verschillende clausules is, zijn er verschillende valkuilen die werkgevers vaak tegenkomen bij het opstellen hiervan. In deze blog hebben we daarom een aantal van de meest voorkomende valkuilen op een rijtje gezet, zodat werknemers extra aandacht kunnen besteden om deze te voorkomen.
1. Taalgebruik
Een van de grootste valkuilen bij het opstellen van arbeidsovereenkomsten, of andere juridische documenten, is het verkeerd taalgebruik. We hebben het hier in dit geval specifiek over onvolledige of vage taal. Het is belangrijk dat juridische documenten zoals arbeidsvoorwaarden waterdicht zijn, om misverstanden en geschillen tussen werkgevers en werknemers te voorkomen. Zorg er daarom voor dat alle voorwaarden en clausules in de overeenkomst duidelijk en specifiek zijn geformuleerd, zodat er geen ruimte is voor interpretatieverschillen.
2. Negeren van wettelijke vereisten
Wanneer je een arbeidsovereenkomst gaat opstellen is het essentieel om goed op de hoogte te zijn van de wettelijke vereisten die hier betrekking op hebben, en ervoor te zorgen dat hieraan wordt voldaan. Denk hierbij aan zaken zoals het minimumloon, werktijden, verlofregelingen en ontslagprocedures. Wanneer je deze vereisten negeert loop je het risico op juridische problemen en boetes.
3. Bescherming van vertrouwelijke informatie
Werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun arbeidsovereenkomsten voldoende bepalingen bevatten omtrent de bescherming van vertrouwelijke informatie en intellectueel eigendom van het bedrijf. Doen ze dit niet, dan lopen ze het risico op het lekken van gevoelige bedrijfsinformatie en het ondermijnen van de concurrentiepositie.
4. Toekomstige veranderingen
Veel ondernemers maken de fout dat ze arbeidsovereenkomsten opstellen zonder rekening te houden met eventuele toekomstige veranderingen in de omstandigheden van het bedrijf of de werknemer. Zorg er daarom voor dat de overeenkomst flexibel genoeg is om aan te passen in geval van bijvoorbeeld promoties, veranderingen in wet- en regelgeving, en herstructurering. Dit kan op lange termijn flink wat tijd besparen.
5. Inconsistentie
Na het schrijven van een arbeidsovereenkomst, is het belangrijk om deze grondig te controleren op consistentie en mogelijke tegenstrijdigheden tussen verschillende clausules. Zorg ervoor dat alle voorwaarden in de overeenkomst met elkaar in overeenstemming zijn en dat er geen sprake is van dubbelzinnigheid.
Na het lezen van deze blog ben je hopelijk in staat om deze veelvoorkomende valkuilen in arbeidsovereenkomsten te vermijden. Dit vereist echter zorgvuldige planning, nauwkeurigheid en juridisch inzicht. Het is echter begrijpelijk dat niet elke ondernemer hier de tijd voor heeft en over deze vaardigheden beschikt. Laat daarom een arbeidsovereenkomst opstellen door VeiligDoen. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat de overeenkomst waterdicht is en aan alle eisen voldoet. Hierdoor hoef jij je als ondernemer alleen nog maar zorgen te maken over het vinden van de juiste kandidaat!
Gerelateerde berichten
Kan je nog docent worden op latere leeftijd?
Heb je er weleens over nagedacht om op latere leeftijd docent te worden? Misschien heb je altijd een passie gehad voor onderwijs, maar heb je een...
Efficiënte payroll services: hoe zorg je voor een vlekkeloos proces?
Payroll services ofwel in het Nederlands salarisadministratie is een essentieel onderdeel van elke organisatie. Het is verantwoordelijk voor het...